Główny / Kaszel

Oseltamivir Recenzje

Kiedy moja córka zachorowała, spojrzałem na recenzje i ich nie znalazłem, więc postanowiłem zostawić własne. Zanim moja córka zachorowała, mój mąż i ja zachorowaliśmy - bardzo. Mój mąż rzadko choruje dłużej niż 1-2 dni. A potem trwało to nawet przez 2 tygodnie, pił kagotl - nie do końca.

Nie mamy szczęścia. Jesteśmy w tej bardzo epidemii. Powiem ci w porządku chronologicznym, a następnie wyciągnę własne wnioski. Listopad. Sam robię szczepionkę przeciw grypie w klinice (Grippol) w styczniu. Dzień 1. Seva zaczyna kaszleć, odmawia jedzenia. Dzień 2. W nocy temperatura Sevy wzrasta. 38.1 Powolny, nie chce jeść. Zaczynam kaszleć. Dzwonię do pediatry rejonowego Seva. Ona dzwoni, to przyjdzie jutro. Idę na akt leczenia. Dzień 3. Moja temperatura wzrasta. 38,8. Kaszel staje się nie do zniesienia. Nie ma żadnego pragnienia. W.

Dzisiaj przepisano TAMIFLU córce o masie 2 g 2 m, diagnozę grypy, a także opinie dotyczące wstrząsu, wymiotów, bólu brzucha, napadów psychicznych itp. Ktoś podał ten lek swoim dzieciom. Jak ci to pomogło. I czy były jakieś skutki uboczne.

10 kwietnia 2014 Ben Goldacre | The Guardian To, że Tamiflu Saga mówi nam o próbach klinicznych leków i dużej branży farmaceutycznej Teraz wiemy, że stanowe zapasy Tamiflu nie będą szczególnie przydatne w przypadku epidemii grypy. Ale tajemnica wokół badań klinicznych oznacza: wiemy niewiele o innych lekach, które przyjmujemy - pisze doktor Ben Goldacre w swoim artykule dla The Guardian. Według autora Roche, producent Tamiflu, odmówił udzielenia informacji na temat badań klinicznych przez 5 lat.

12 była karetką, powiedziała, że ​​grypa i przepisała Tamiflu, przeczytała opinie, nie dała wielu złych rzeczy, ale teraz żałuję, że dam mu prąd nie później niż 48 godzin od chwili jej choroby, ile będzie miało moje dziecko gorączka? ona też mnie zaraziła, piję Tamiflu-I, po 1 kapsułce, temperatura zniknęła, nie ma apetytu, ale mój stan z powodu braku temperatury jest dobry, chociaż karmię piersią młodszego, to mówi, że możesz

Dziewczyny, mam panikę! Kilka dni temu źle się czułem, powiedział terapeuta ORVI. Bez temperatury. Dzisiaj poszedł na naprawę. Więc mój lekarz powiedział, żeby pilnie wypić Tamiflu! Bardzo agresywnie! Kiedyś jej ufałem. Kupiłem, wypiłem pigułkę. Wtedy właśnie zacząłem czytać recenzje. I jest horror! Teraz siedzę i besztam się. Ktoś natknął się na ten narkotyk. Co będzie z jednej pigułki? Boję się o dziecko.

Moim zdaniem bardzo przydatny artykuł, strona jest łatwiejsza i łatwiejsza do przeczytania.. wzięto stąd http://zdravotvet.ru/protivovirusnye-preparaty-pri-orvi-i-grippe/ Każda choroba, zwłaszcza ARVI i grypa, jest łatwiejsza, tańsza i bezpieczniejsza nie leczyć, ale nie zapobiegać, aby zapobiec jego wystąpieniu. Ostatnio szczególnie martwi się o „przedmiot” - bezpieczniejszy. A jeśli nie można było się zabezpieczyć, a wirus przedostał się do organizmu, poza tym lekarz przepisał wszystkim lekarstwa, które przepisuje każdemu, czy warto brać pigułki przeciwwirusowe? W nowoczesnym trudnym świecie, jak zrozumieć pytania: Kupując drogi lek.

Temka zachorowała. Wczoraj po południu nauczyciel zadzwonił z ogrodu i powiedział, że po spokojnej godzinie zakaszlał i oczyścił ramiona. Uciekłem z ogrodu, wczoraj było tylko 5 dzieci, reszta jest chora, wirus szerzy się. Tyoma ma silny kaszel, smarkuje w strumieniu, unikając całego mieszkania. Wieczorem temperatura wzrosła, zestrzeliła, ale spała źle, krzyczała, jęczała, a dziś przesiedliśmy go do małego pokoju, w którym śpię Vadik i ja, aby jakoś chronić małe, choć prawdopodobnie jest bezużyteczne, ale wciąż. Zawierał kreskówki, choć nie zachęcające, ale.

Pojawiło się kolejne pytanie dotyczące zapobiegania SARS wiosną i po chorobie, czy warto dawać coś dziecku, czy w końcu, procedury masażu wodnego i właściwego odżywiania (+ suplementy diety w postaci oleju cedrowego, oleju z dzikiej róży). Mimo to, mój wniosek: NIE ZROBIĘ JAKICHKOLWIEK PREPARATÓW ZAPOBIEGAJĄCYCH ZAPOBIEGANIU (na podstawie przeglądów niesprawdzonej skuteczności u dzieci, a nawet toksyczności (dla trzustki i wątroby), a moja dziewczyna-lekarz z wykształceniem medycznym nie zaleca przyjmowania niczego w celu zapobiegania )

Oseltamivir (tamiflu) opinie na temat aplikacji?

Przeżyj swoje i swoich bliskich.

Oseltamiwir (Tamiflu) jest jednym z najskuteczniejszych leków przeciwwirusowych do leczenia grypy i ostrych chorób wirusowych układu oddechowego.

Z powodu wysokiej ceny zdarzyło mi się go użyć tylko raz. Naprawdę potrzebowałem pozostać zdrowym i nie chciałem ryzykować eksperymentowania z tańszymi lekami przeciwwirusowymi. Muszę powiedzieć, że jestem na początku jesieni, aby rozpoznać symptomy choroby we mnie, moje gardło zaczyna mrowić. Być może dzięki wczesnej diagnozie i wczesnemu rozpoczęciu stosowania Tamiflu jego pozytywny wpływ był związany, a być może Tamiflu jest rzeczywiście bardzo skutecznym lekiem przeciwwirusowym.

Lek Tamiflu jest uznawany przez ekspertów za najbardziej skuteczny przeciwko świńskiej grypie.

Stosowanie tego leku jest dozwolone dla dzieci, ale tylko w leczeniu szpitalnym.

Chociaż piszą, że pod wpływem tego leku mogą wystąpić pewne zaburzenia psychiczne, praca układu nerwowego pogarsza się. Wskazują na to badania przeprowadzone w Japonii. Z jakiegoś powodu Japończycy uważają, że to przyznanie się Tamiflu wywołało skłonności samobójcze u młodzieży. Z tego powodu Tamiflu jest zakazany w Japonii.

W naszym kraju podobne badania nie były prowadzone, ponieważ nie było precedensów.

Lek należy stosować zgodnie z zaleceniem lekarza i natychmiast po zakażeniu wirusem przez 2 dni. Przyjmowanie leku w późniejszym czasie nie będzie skuteczne, ponieważ wirus uzyska odporność organizmu na składniki aktywne Tamiflu.

Oseltamiwir i jego analog nazywany Tamiflu są najpopularniejszymi i najbardziej skutecznymi lekami przeciw grypie, a nawet ich forma jest świńska. Istnieje specjalny schemat jego odbioru, który ma miejsce zarówno w celach leczniczych, jak i profilaktycznych.

Oprócz wirusów grypy lek ten aktywnie pomaga w różnych przeziębieniach i ostrych chorobach, w tym w drogach oddechowych.

Ale ma bardzo wysoką cenę, a teraz podskoczyła do 2500 rubli, ze względu na fakt, że epidemia świńskiej grypy zaczęła się i pod tym względem szum i wszystko w aptekach się wykupuje.

Ten lek będzie skuteczniejszy, jeśli zaczniesz przyjmować w pierwszym lub drugim dniu choroby.

Lek Tamiflu (Oseltamivir) bardzo pomaga zapobiegać zakażeniu grypą A (H1N1), ale jeśli nie było profilaktyki i wystąpiła infekcja, należy zażyć Tamiflu w ciągu pierwszych czterdziestu ośmiu godzin po pojawieniu się pierwszych objawów, a następnie efektu nie będzie. Jeśli potrzebujesz przykładów, dam ci: mój sąsiad zażył ten lek, próbując wyleczyć świńską grypę w 2009 r., Ale niestety zmarł na najcięższą postać zapalenia płuc cztery dni po hospitalizacji.

Moja rodzina i ja nie mieliśmy jeszcze żadnego doświadczenia z tym lekiem, ale jeśli nie jesteś zainteresowany osobistym doświadczeniem, ale w profesjonalnych oczach, to Tamiflu jest jednym z niewielu skutecznych leków przeciw grypie. Ale efekt będzie, jeśli zaczniesz go przyjmować w ciągu pierwszych dwóch dni od początku choroby, nie później.

Osobiste doświadczenie przy użyciu tamiflu.

Leczenie:

Dziecko zachorowało, opiekowało się nim, piątego dnia choroby, miałem klinikę grypy (ból, silne osłabienie - nie mogłem dostać się do kuchni po wodę, temperaturę, dźwięk i światłowstręt itp.).

Tamiflu zajęło dzień po wystąpieniu choroby. Następnego dnia słabość nieco zmalała, w czwartym dniu odbioru zrobiło się znacznie lepiej - zacząłem robić coś w domu z odpoczynkiem. Na piątym etapie odbioru jest prawie zdrowo.

Zgodnie z moimi obserwacjami kaszel i katar nie działają, tutaj konieczne jest przeprowadzenie osobnego leczenia.

Zapobieganie:

W drugim dniu choroby mój mąż poczuł się źle (osłabienie, dreszcze, bóle), natychmiast wziął Tamiflu jako dawkę profilaktyczną, następnego dnia objawy ustąpiły. Wziął trzy kolejne dni, 1 tabletkę dziennie. Nie choruj.

Wniosek: lek działa, efekt rozwija się stopniowo. Lepiej jest mieć lek w apteczce pierwszej pomocy i brać go, gdy pojawią się pierwsze objawy choroby. W przypadku jednoczesnego kaszlu, kataru konieczne jest dodatkowe leczenie tych stref.

Lepiej jest przyjmować lek po posiłku, ponieważ na pusty żołądek powoduje silne nudności i chęć wymiotów!

Opinie Oseltamivir

Wiadomość od Angeli 83 »Czw 24 lutego 2011 11:26

Wiadomość Seraphimka »czw 24 lutego 2011 11:41

Wiadomość od Anna_Ryzhenko »Czw 24 lutego 2011 12:02

Wiadomość od Angeli 83 »Czw 24 lutego 2011 12:46

Tutaj także słyszałem o wielu skutkach ubocznych. Ale z instrukcji z Internetu:
„Z reguły Tamiflu jest dobrze tolerowany. Najczęściej występującymi działaniami niepożądanymi są nudności i wymioty. Można zmniejszyć ich prawdopodobieństwo, jeśli zażywasz lek podczas posiłku. Jeśli masz inne działania niepożądane niewymienione tutaj, skonsultuj się z lekarzem”.

Obawiam się, że mam komplikacje FLU, moja córka jest słaba, często chora, często zapalenie oskrzeli, zapalenie ucha, powiększone migdałki, mała choroba serca. Ponadto, była chora przez 3 tygodnie wcześniej (tempo 1 dnia było małe, potem smarkowe, kaszlące), a potem smuciło się nowe, a trzeciego dnia to temperatura. Myślę, że możliwe jest szybkie i bezproblemowe wydostanie się z Tamiflu.

Dodano po 2 minutach 34 sekundach:

Tak, nigdy nie było takiej temperatury, grypa nie była chora, to było przerażające!

Wiadomość od Angeli 83 »Czw 24 lutego 2011 13:10

Nawet jedno gnije oko. Co jeśli to nie jest grypa? Jak coś ustalić?

Dodano po 4 minutach 4 sekundach:

Znam książki, ale niestety tylko pół roku. Robię wszystko tak, jak powinno być: śpiewam, oddycham, nawilżam, w domu jest zimno (wszystkie babcie są wstrząśnięte naszym chłodem, matka przyniosła nam grzejnik), ale po raz ostatni wydaje się to drobnym bólem (temperatura jest mała), a smark i kaszel są bardzo długie minęło (snot 2 tygodnie, kaszel nigdy się nie skończył), teraz jest ta „FLU”. Mąż jako dziecko często cierpiał do 4 lat, może minie.

Wiadomość od Angeli 83 »Czw 24 lutego 2011 15:04

Wiadomość od Antoniny »Czw 24 lutego 2011 15:50

Wiadomość Seraphimka ”czw 24 lutego 2011 15:55

The Alex Message »Czw 24 lutego 2011 16:58

Wiadomość od Angeli 83 »Czw 24 lutego 2011 18:00

The Alex Message »Pt 25 lutego 2011 23:53

Angela 83, teraz nie rozumiem, czy naprawdę trudno jest odczytać informacje, które będą przydatne na całe życie. Czy łatwiej jest zgadnąć, zapytaj członków forum. Po prostu wielu takich jak ty. Muszą odpowiadać precyzyjnie słowami, a jeśli dasz link - figi pójdą. Tutaj nie rozumiem.

Objawy grypy nie są specyficzne: to znaczy, że nie ma nic z grypą, której nie można zaobserwować w przypadku innych ostrych zakażeń wirusowych układu oddechowego. Jeśli porównamy z większością innych wirusów, istnieje tendencja, że ​​wzrost temperatury jest wyraźniejszy, mięśnie i bóle głowy występują częściej, a katar jest mniej wyraźny. Innymi słowy, głównym i najbardziej charakterystycznym objawem grypy nie jest zatkany nos, kaszel i 37,5 ° C, warunek wyrażony słowami „ogólnie zły”.
W tym miejscu warto zauważyć, że główną cechą, która obecnie nie jest wirusem grypy, ale rzeczywistej choroby zwanej „grypą”, jest dominacja ogólnego zespołu toksycznego nad zespołem uszkodzenia dróg oddechowych. Niemniej jednak ta podstawowa cecha przyciąga uwagę w pierwszych dniach choroby, a wraz z normalizacją temperatury i polepszeniem ogólnego stanu, pojawiają się zjawiska katar (kaszel, zatkany nos itp.).

W sumie trzeba było przeczytać, żeby zrozumieć, że trochę lubisz grypę. To, nawiasem mówiąc, pisze dr Komarovsky.

Oseltamivir - instrukcje użytkowania, analogi, recenzje

Instrukcja stosowania Oseltamivir wskazuje, jak pić lek, aby osiągnąć aktywność przeciwwirusową. Jest przepisywany dla potwierdzonej laboratoryjnie grypy. Narzędzie jest skuteczne tylko wtedy, gdy dawkowanie i czas przylegania. Instrukcje dotyczące stosowania cen Oseltamivir i analogów przedstawiono poniżej.

Działanie oseltamiwiru

Oseltamyvir jest uwalniany w postaci nieaktywnej. Uzyskuje właściwości lecznicze w ludzkim ciele, pod wpływem enzymów. W wątrobie przyjmuje postać karboksylanu. Ponad 70% leku po przejściu przez barierę wątrobową wchodzi do krwi. Około 5% środków pozostaje niezmienionych i krąży we krwi w postaci nieaktywnej. Lek jest wydalany z moczem.

Narzędzie blokuje wirusowe neiraminidazy, które są niezbędne do ich rozmnażania. Bez tego enzymu patogen nie może wejść do komórki ani nie może opuścić już zainfekowanej komórki. Z tego powodu wirus nie może replikować i wychwytywać nowej tkanki. Oseltamywir wpływa na 2 najczęstsze rodzaje zakażeń - A, B.

Aplikacja Oseltamivir

Oseltamyvir stosuje się do:

  • leczenie patologii wirusowej (H3N2 i H1N1);
  • zapobieganie chorobom w sezonowych ogniskach i po kontakcie z pacjentami.

Jeśli leczenie rozpocznie się 2 dni po wystąpieniu objawów, Oseltamyvir może nie działać. Te same warunki pojawiają się, gdy drugi cykl terapii jest powtarzany z tym samym lekiem. Lek jest stosowany tylko przeciwko 2 szczepom grypy. W przypadku innych infekcji układu oddechowego nie jest skuteczny.

Należy pamiętać, że narzędzie nie zastępuje wprowadzenia szczepionki przeciw grypie. Nie wpływa również na poziom przeciwciał i może być łączony ze szczepieniem.

Oseltamivir tabletki - instrukcje użytkowania

Lek jest produkowany w postaci kapsułek, które są spożywane. Oficjalne instrukcje stosowania leku Oseltamivir wskazują, że mogą pić wodę o objętości 50-100 ml.

W zależności od celu przyjęcia różnią się dzienne dawki leków. Kapsułki można przyjmować u pacjentów ważących ponad czterdzieści kg.

Maksymalna dawka, którą można wypić w ciągu jednego dnia, wynosi 75 mg. Zwiększenie dawki nie zwiększa skuteczności leku.

Instrukcje dotyczące stosowania Tamiflu i Zanamivir są identyczne, ponieważ oba zawierają ten sam składnik aktywny.

Suspension Oseltamivir - instrukcje użytkowania

Zawieszenie stosuje się głównie u dzieci, ale można je przepisywać dorosłym pacjentom.

Lek można kupić w postaci proszku w butelce, z której zawiesina jest przygotowywana niezależnie. W butelce dodaj zwykłą wodę w ilości 52 mililitrów. Następnie butelkę należy wstrząsnąć, aby utworzyć jednorodną substancję. W celu prawidłowego użycia zestaw zawiera strzykawkę pomiarową i adapter do butelki.

Przed każdym użyciem butelkę wstrząsa się, podłącza strzykawkę i pobiera wymaganą ilość zawiesiny. Dziecko może pić lek bezpośrednio ze strzykawki. Następnie należy go umyć pod bieżącą wodą.

Dawki zawieszenia przedstawiono w tabeli.

Oseltamiwir - Instrukcja użytkowania dla dzieci

W dzieciństwie można przepisać kapsułki lub zawiesinę. Instrukcje użycia i ceny tabletek oseltamiwiru przedstawiono poniżej.

Te dawki są odpowiednie zarówno dla kapsułek, jak i syropu.

Oseltamivir - instrukcje użytkowania dla dzieci i cena

Koszt leku zmienia się w zależności od liczby kapsułek w opakowaniu i dawek:

  • 75 mg kapsułek - około 950 rubli.
  • Kapsułki 45 mg - 400 rubli.
  • Zawieszenie - 600-900 rubli.

Oseltamivir - instrukcje użytkowania i analogi

Oseltamyvir można nabyć pod następującymi nazwami handlowymi:

Zawierają oseltamiwir w różnych dawkach. Częstotliwość podawania i dawkowanie tych leków nie różnią się.

Oseltamivir - instrukcje użytkowania i cena

Koszt leków zależy od producenta, liczby kapsułek w opakowaniu, regionu. Środki pod nazwą handlową Nomides:

  • 75 mg - 700 rubli.
  • 45 mg - 400 rubli.
  • 30 mg - 300 rubli.
  1. 75 mg - 1100 rubli.
  2. Zawieszenie - 900 rubli.

Cena Influcein 75 mg waha się w zakresie 600-700 rubli. Instrukcje użycia i cena Oseltamiwiru i Zanamiwiru są podobne.

Jakie działania niepożądane występują po leczeniu?

Wiadomo, że stosowanie wysokich dawek nie powoduje naruszenia ogólnego stanu. Nudności i wymioty mogą występować rzadko. Zaleca się stosowanie prokinetyki, środków przeciwwymiotnych, uspokajających w celu ich wyeliminowania.

Główne działania niepożądane oseltamiwiru przedstawiono w tabeli.

Rzadziej niż wymienione działania, rzekomobłoniaste zapalenie jelita grubego, niestabilna dławica piersiowa, występuje niedokrwistość. U dzieci może wystąpić utrata słuchu, krwawienie z nosa, zapalenie spojówek. Te objawy znikają nawet bez odstawienia leku. Również w dzieciństwie może wystąpić zaostrzenie astmy oskrzelowej, obrzęk węzłów chłonnych, zmiany skórne.

Dodatkowe skutki uboczne to:

  • zmiana poziomu glukozy we krwi, co jest ważne u pacjentów z cukrzycą;
  • zmiana rytmu, który powoduje pogorszenie u starszych pacjentów i osób z niewydolnością serca;
  • drgawki (z predyspozycjami do nich);
  • dewiacje umysłowe - podniecenie, majaczenie, majaczenie, zmiana świadomości (zamieszanie), koszmary nocne;
  • reakcje skórne: obrzęk twarzy, języka, wysypka alergiczna, pokrzywka;
  • uszkodzenie układu pokarmowego: krwotoczne zapalenie jelita grubego, zapalenie wątroby, krwawienie.

W jakich przypadkach środek jest przepisywany ostrożnie?

W takich przypadkach wymagana jest specjalna obserwacja:

  • Przewlekła choroba serca.
  • Przewlekła choroba płuc.
  • Stan dekompensacji narządów wewnętrznych.
  • Niewydolność wątroby.
  • Niewydolność nerek (etap kompensacji, rekompensata).

Przed przepisaniem leku musisz znać poziom kreatyny we krwi. Jeśli jest wyższa niż 30 ml / min, dawkę wybiera się zgodnie z tabelą. W przypadkach, gdy jest w zakresie 10-30 ml / min, dawka leku jest dwukrotnie zmniejszana.

W przypadku infekcji wirusowej bakterie mogą ponownie dołączyć. Lek nie jest wskazany w celu zapobiegania powikłaniom bakteryjnym (na przykład grypie). Nie badano stosowania Oseltamywiru u osób z niewydolnością wątroby, dlatego wymaga on nadzoru lekarza.

Według badań odnotowano pojedyncze przypadki omamów, majaczenia i innych zaburzeń psychicznych, które były śmiertelne. Są one spowodowane przez encefalopatię lub zapalenie substancji mózgowej. Bardzo rzadko występują ciężkie zmiany skórne - rumień wielopostaciowy, toksyczna martwica naskórka, zespół Stevensa-Johnsona.

Podczas leczenia zaleca się unikać pracy z mechanizmami jazdy.

Kto jest przeciwwskazany?

Lek nie jest przewidziany dla następujących chorób:

  • Niewydolność nerek w fazie końcowej.
  • Okres ciąży
  • Okres laktacji.

Narzędzie nie jest również używane do nadwrażliwości na jego składniki. Oseltamywiru nie można przepisywać pacjentom w wieku poniżej 12 miesięcy. Wynika to z przenikania przez barierę krew-mózg, która nie została jeszcze w pełni ukształtowana przed tym terminem.

Wykorzystania środków finansowych u kobiet w ciąży nie można nazwać bezpiecznym, ponieważ nie przeprowadzono badań. Nie wiadomo, czy Oseltamivir przenika do mleka matki. Na podstawie tych danych lek jest przepisywany z powodów zdrowotnych (przy wysokim ryzyku grypy dla matki).

W jaki sposób Oseltamivir wchodzi w interakcje z innymi lekami?

Lek można bezpiecznie stosować z:

  • Paracetamol.
  • Wodorotlenek glinu lub magnezu.
  • Amoksycylina.

W przypadku stosowania z probenecydem stężenie Oseltamywiru we krwi wzrasta (2-2,5 razy). Jest to związane ze zmniejszeniem wydzielania nerkowego. Skojarzone stosowanie z cymetydyną wymaga kontroli wątroby, ponieważ oba leki są związane z tym samym enzymem wątrobowym.

Przechowywanie

Zamknięta butelka proszku może być przechowywana przez 2 lata, a gotowy syrop może trwać nie dłużej niż siedemnaście dni. Nieotwarty preparat może być w temperaturze pokojowej (15-25 ° C), a gotowa zawiesina jest przechowywana w lodówce (temperatura 2-8 ° C).

Kapsułki są przechowywane w tej samej temperaturze co zamknięta fiolka z zawiesiną i przechowywane przez nie więcej niż pięć lat.

Oseltamyvir wykazał wysoką skuteczność w profilaktyce i leczeniu, jeśli zostanie przyjęty tak szybko, jak to możliwe. Przed użyciem narzędzia konieczne jest laboratoryjne potwierdzenie zakażenia wirusowego (szczepy grypy A, B).

Opinie OSELTAMIVIR

Opinie OSELTAMIVIR

Analogi OSELTAMIVIR

Novirin

Instrukcje użytkowania
od 84 UAH
356167 wyświetleń

Kagocel

Instrukcje użytkowania
od 188 UAH
280187 wyświetleń

Ingavirin

Instrukcje użytkowania
od 106 UAH
211567 wyświetleń

ALLOKIN-ALPHA

Instrukcje użytkowania
od 2018 UAH
175761 wyświetleń

PANAVIR

Instrukcje użytkowania
od 329 UAH
153532 odsłon

Oseltamiwir

06 grudnia 2009

Oseltamiwir jest lekiem zalecanym przez WHO w zapobieganiu i leczeniu chorób wywoływanych przez wirusy grypy A i B, w tym podtyp A (H1N1) - powszechnie znany jako „świńska grypa”. Aktywny składnik aktywny - fosforan oseltamiwiru, wchodzący do organizmu ludzkiego zamienia się w karboksylan oseltamiwiru. Związek ten wpływa na enzym - neuraminidazę - biorącą udział w replikacji wirusów. Jeśli używasz tego leku podczas epidemii, jako środek zapobiegawczy, możesz uniknąć zakażenia lub znacząco skrócić czas trwania choroby i ryzyko powikłań. Podczas przyjmowania oseltamiwiru w ciągu pierwszych dwóch dni po wykryciu objawów grypy - skraca czas choroby na 1-2 dni, zmniejsza nasilenie objawów, zmniejsza zdolność wirusów do rozprzestrzeniania się przez kropelki unoszące się w powietrzu, zapobiega rozwojowi powikłań bakteryjnych.

Na terytorium Federacji Rosyjskiej Oseltamivir jest dystrybuowany pod nazwą handlową Tamiflu. Ten lek jest wytwarzany w postaci kapsułek i proszku, z którego przygotowuje się zawiesinę do podawania doustnego. Przedstawiono stosowanie oseltamiwiru / tamiflu u dorosłych i młodzieży w wieku powyżej 12 lat. Instrukcja leku podaje wszystkie niezbędne informacje o dawkach i metodach podawania. Przeciwwskazaniami do leczenia lub zapobiegania grypie za pomocą Oseltamiwiru są: ciąża, laktacja, niewydolność nerek, indywidualna nietolerancja na składniki leku.

Wiek dzieci i młodzieży, od których można przepisać ten lek, jest ustalany w każdym kraju. Na przykład w Japonii zakazano przyjmowania do dziewiętnastego roku życia. W większości krajów zalecenia dotyczące stosowania oseltamiwiru w zapobieganiu grypie, nie tylko u dzieci, ale także u dorosłych, zostały uchylone.

Faktem jest, że lek ten był stosowany nawet w okresie walki z epidemią ptasiej grypy - od tego czasu gromadzono informacje o ciężkich zaburzeniach układu nerwowego i dość częstych zaburzeniach dyspeptycznych, wymiotach, bólach żołądka, które wystąpiły podczas podawania Oseltamiwiru. Powikłania związane z zachowaniami dewiacyjnymi, rozwojem majaczenia, halucynacjami, depresją obserwowano głównie u nastolatków i było kilka przypadków samobójstw. Wyniki badań nie wykazały istnienia związku między przyjmowaniem Oseltamiwiru a takimi powikłaniami lub ich brakiem. W sytuacji takiej niepewności powiązanie ryzyka możliwej choroby z ryzykiem możliwych „skutków leku” jest zapewniane lekarzom prowadzącym lub samym pacjentom.

W drugiej połowie 2009 r. Pojawiły się doniesienia o zidentyfikowaniu szczepu „świńskiej grypy”, który jest odporny na działanie inhibitorów neuraminidazy, Oseltamiwiru i Zanamiwiru (Tamiflu i Relenza). Istnieją opinie, że jego pojawienie się przyspieszyło stosowanie tych leków w profilaktyce. Wiadomo, że wirusy grypy stale się mutują - ta różnorodność pozwala na zachowanie populacji tych organizmów dzięki doborowi form odpornych na destrukcyjne efekty. W tym przypadku przyjmowanie leków było „profilaktyczne”, a nie wirusów, wzmacniając ich „odporność” - oporność na Oseltamiwir i Zanamiwir.

Oseltamivir Recenzje

Znalezienie opinii osób leczonych oseltamiwirem lub Tamiflu jest bardzo trudne. Znacznie więcej pytań dotyczy tego, skąd wziąć te leki. Zasadniczo nazwy tych leków można znaleźć w artykułach poświęconych epidemii grypy i dyskusjach na temat skuteczności zagrożeń związanych z terapią przeciw grypie. W rezultacie kilka z tych historii leczenia z Oseltamivir / Tamiflu wygląda tak: obraz kliniczny grypy był dość prosty, nie rozwinęły się powikłania po grypie. W jednym przypadku odnotowano mdłości. Istnieje jeden raport o stanie depresji obserwowanym u nastolatka leczonego Oseltamivir / Tamiflu.

Podsumowując to, co powiedziano, należy zwrócić uwagę na trzy punkty. Po pierwsze, decyzję o przepisaniu oseltamiwiru (Tamiflu) może podjąć wyłącznie specjalista, ponieważ lek ten nie jest wydawany bez recepty. Zadaniem pacjenta jest poszukiwanie pomocy u specjalisty, któremu można zaufać. Po drugie: nie należy stosować oseltamiwiru (Tamiflu) w leczeniu dzieci. Niektóre zasoby internetowe agresywnie oferują harmonogram dawkowania tego leku, nawet dla jednorocznych. Nie stosuj się do tych wskazówek. Po trzecie: nie należy stosować Oseltamiwiru (Tamiflu), jeśli od początku choroby upłynęło więcej niż dwa dni.

TAMIFLU

Twarde kapsułki żelatynowe, rozmiar №2, szare ciało, nieprzezroczyste, wieczko jasnożółte, nieprzezroczyste; z napisem „ROCHE” (na obudowie) i „75 mg” (na wieczku) w kolorze jasnoniebieskim; zawartość kapsułek jest białym lub żółtawym białym proszkiem.

Substancje pomocnicze: wstępnie żelowana skrobia, Povidone K30, kroskarmeloza sodowa, talk, stearylowy fumaran sodu.

Skład otoczki kapsułki: obudowa - żelatyna, barwnik czarny tlenek żelaza (E172), dwutlenek tytanu (E171); czapka - żelatyna, barwnik czerwony tlenek żelaza (E172), barwnik żelaza żółty tlenek (E172), dwutlenek tytanu (E171).
Skład atramentu do drukowania na kapsułce: etanol, szelak, butanol, dwutlenek tytanu (E171), lakier aluminiowy na bazie indygokarminy, denaturowany etanol (alkohol metylowany).

10 szt. - pęcherze (1) - pakuje karton.

Uwaga: po 5 latach przechowywania leku mogą wystąpić oznaki starzenia się kapsułek, co może prowadzić do ich zwiększonej kruchości lub innych zaburzeń fizycznych, które nie wpływają na skuteczność lub bezpieczeństwo leku.

Lek przeciwwirusowy. Fosforan oseltamiwiru jest prolekiem, jego aktywny metabolit (karboksylan oseltamiwiru, OK) jest skutecznym i selektywnym inhibitorem wirusów neuraminidazy grypy A i B - enzymem, który katalizuje proces uwalniania nowo utworzonych cząstek wirusa z zainfekowanych komórek, ich penetracji do komórek nabłonkowych dróg oddechowych i dalszego rozprzestrzeniania się. wirus w organizmie.

Hamuje wzrost wirusa grypy in vitro i hamuje replikację wirusa i jego patogenność in vivo, zmniejsza wydzielanie wirusów grypy A i B z organizmu. OK stężenie wymagane do zahamowania neuraminidazy o 50% (IC50) wynosi 0,1–1,3 nM dla wirusa grypy A i 2,6 nM dla wirusa grypy B. Mediana wartości IC50 dla wirusa grypy B jest nieco wyższy i wynosi 8,5 nM.

W przeprowadzonych badaniach preparat Tamiflu nie wpływał na powstawanie przeciwciał przeciw grypie, w tym. na wytwarzanie przeciwciał w odpowiedzi na wprowadzenie inaktywowanej szczepionki przeciw grypie.

Badania naturalnej infekcji grypy

W badaniach klinicznych przeprowadzonych podczas zakażenia grypą sezonową pacjenci zaczęli otrzymywać Tamiflu nie później niż 40 godzin po pierwszych objawach zakażenia grypą. 97% pacjentów było zakażonych wirusem grypy A i 3% pacjentów z wirusem grypy B. Tamiflu znacząco skrócił okres objawów klinicznych zakażenia grypą (przez 32 godziny). U pacjentów z potwierdzonym rozpoznaniem grypy, którzy przyjmowali Tamiflu, nasilenie choroby, wyrażone jako pole pod krzywą dla indeksu skumulowanych objawów, było o 38% mniejsze w porównaniu z pacjentami, którzy otrzymali placebo. Ponadto u młodych pacjentów bez chorób współistniejących Tamiflu zmniejszyło o około 50% częstość występowania powikłań grypy, wymagających stosowania antybiotyków (zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, zapalenie zatok, zapalenie ucha środkowego). Uzyskano wyraźne dowody skuteczności leku w odniesieniu do drugorzędnych kryteriów skuteczności związanych z aktywnością przeciwwirusową: Tamiflu spowodowało zarówno skrócenie czasu uwalniania wirusa z organizmu, jak i zmniejszenie obszaru pod krzywą „miana czasu wirusowego”.

Dane uzyskane w badaniu nad leczeniem Tamiflu u pacjentów w podeszłym wieku i wieku wskazują, że przyjmowaniu Tamiflu w dawce 75 mg 2 razy / dobę przez 5 dni towarzyszyło klinicznie istotne zmniejszenie mediany okresu objawów klinicznych zakażenia grypą, podobne do tego u dorosłych pacjentów wiek, jednak różnice nie osiągnęły istotności statystycznej. W innym badaniu pacjenci z grypą w wieku powyżej 13 lat, u których jednocześnie występowały przewlekłe choroby układu sercowo-naczyniowego i / lub układu oddechowego, otrzymywali Tamiflu w takim samym schemacie dawkowania lub placebo. Nie było różnic w medianie okresu przed zmniejszeniem objawów klinicznych zakażenia grypą w grupach Tamiflu i placebo, jednak okres wzrostu temperatury podczas przyjmowania Tamiflu zmniejszył się o około 1 dzień. Odsetek pacjentów uwalniających wirusa w 2. i 4. dniu stał się znacznie mniejszy. Profil bezpieczeństwa preparatu Tamiflu u pacjentów z grupy ryzyka nie różnił się od profilu populacji ogólnej pacjentów dorosłych.

Leczenie grypy u dzieci

Dzieci w wieku od 1 do 12 lat (średnia wieku 5,3 lat), które miały gorączkę (≥37,8 ° C) i jeden z objawów układu oddechowego (kaszel lub nieżyt nosa) podczas krążenia wirusa grypy wśród populacji miały placebo z podwójnie ślepą próbą kontrolowane badanie. 67% pacjentów było zakażonych wirusem grypy A i 33% pacjentów z wirusem grypy B. Lek Tamiflu (gdy został przyjęty nie później niż 48 godzin po pojawieniu się pierwszych objawów zakażenia grypą) znacząco zmniejszył czas trwania choroby (o 35,8 godziny) w porównaniu z placebo. Czas trwania choroby zdefiniowano jako czas na zaprzestanie kaszlu, przekrwienie błony śluzowej nosa, zanik gorączki i powrót do normalnej aktywności. W grupie dzieci otrzymujących Tamiflu częstość występowania ostrego zapalenia ucha środkowego zmniejszyła się o 40% w porównaniu z grupą placebo. Powrót do normalnej aktywności nastąpił prawie 2 dni wcześniej u dzieci, które otrzymały Tamiflu w porównaniu z grupą placebo.

Inne badanie dotyczyło dzieci w wieku 6–12 lat cierpiących na astmę oskrzelową; 53,6% pacjentów miało zakażenie grypą potwierdzone serologicznie i / lub w hodowli. Mediana czasu trwania choroby w grupie pacjentów leczonych preparatem Tamiflu nie zmniejszyła się znacząco. Ale przez ostatnie 6 dni terapii Tamiflu, wymuszona objętość wydechowa w ciągu 1 sekundy (FEV1) wzrosła o 10,8% w porównaniu z 4,7% u pacjentów otrzymujących placebo (p = 0,0148).

Zapobieganie grypie u dorosłych i młodzieży

Profilaktyczna skuteczność Tamiflu w naturalnych zakażeniach grypą A i B została udowodniona w 3 oddzielnych badaniach klinicznych III fazy. Około 1% pacjentów zachorowało po otrzymaniu grypy Tamiflu, Tamiflu również znacznie zmniejszyło częstotliwość uwalniania wirusa z dróg oddechowych i zapobiegło przeniesieniu wirusa z jednego członka rodziny na drugiego.

Dorośli i młodzież, którzy mieli kontakt z chorym członkiem rodziny, zaczęli przyjmować Tamiflu w ciągu dwóch dni po wystąpieniu objawów grypy u członków rodziny i kontynuowali leczenie przez 7 dni, co znacznie zmniejszyło częstość zachorowań na grypę u osób kontaktowych o 92%.

U nieszczepionych i ogólnie zdrowych dorosłych w wieku 18–65 lat przyjmowanie Tamiflu podczas epidemii grypy znacznie zmniejszyło częstość występowania grypy (o 76%). Pacjenci przyjmowali lek przez 42 dni.

Osoby starsze i starsze, które były w domach opieki, z których 80% zostało zaszczepione przed sezonem, kiedy przeprowadzono badanie, Tamiflu znacząco zmniejszyły częstość występowania grypy o 92%. W tym samym badaniu Tamiflu znacząco (o 86%) zmniejszał częstość powikłań grypy: zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, zapalenie zatok. Pacjenci przyjmowali lek przez 42 dni.

Zapobieganie grypie u dzieci

Profilaktyczną skuteczność Tamiflu w naturalnym zakażeniu grypą wykazano w badaniu dzieci w wieku od 1 do 12 lat po kontakcie z chorym członkiem rodziny lub osobą ze stałego środowiska. Głównym parametrem skuteczności była częstotliwość potwierdzonej laboratoryjnie infekcji grypy. U dzieci, które otrzymały Tamiflu / proszek w celu przygotowania zawiesiny do podawania doustnego / w dawce 30 do 75 mg 1 raz na dobę przez 10 dni i początkowo nie uwolniły wirusa, częstotliwość potwierdzonej laboratoryjnie grypy spadła do 4% (2/47) w porównaniu z 21% (15/70) w grupie placebo.

Zapobieganie grypie u osób z obniżoną odpornością

U osób z obniżoną odpornością z zakażeniem grypą sezonową i przy braku uwalniania wirusa, początkowo profilaktyczne stosowanie Tamiflu zmniejszyło częstość potwierdzonego laboratoryjnie zakażenia grypą, któremu towarzyszyły objawy kliniczne, do 0,4% (1/232) w porównaniu z 3% (7/231) w grupa placebo. Potwierdzone laboratoryjnie zakażenie grypą, któremu towarzyszyły objawy kliniczne, rozpoznano, gdy temperatura w jamie ustnej była wyższa niż 37,2 ° C, kaszel i / lub ostry nieżyt nosa (wszystkie zarejestrowane tego samego dnia podczas przyjmowania leku / placebo), a także wynik pozytywny reakcja łańcuchowa polimerazy transkryptazy na RNA wirusa grypy.

Ryzyko wirusów grypy o zmniejszonej wrażliwości lub oporności na lek badano w badaniach klinicznych sponsorowanych przez Roche. U wszystkich pacjentów z wirusem opornym na OK nosiciel miał charakter tymczasowy, nie wpływał na eliminację wirusa i nie powodował pogorszenia stanu klinicznego.

Tamiflu recenzje

Nazwa łacińska: Tamiflu. Producent: GmbH, Catalent Germany Schorndorf (Niemcy), Ltd. F.Hoffmann-La Roche (Szwajcaria).

Lekarze o Tamiflu: stosować w ciąży, dla dzieci.

Opinie lekarza Tamiflu

Lek przeciwwirusowy.

W leczeniu grypy A, B wielu pediatrów i terapeutów przepisuje nowoczesny lek szwajcarski - Tamiflu. Aktywnym składnikiem jest Oseltamiwir - blokuje dalsze rozprzestrzenianie się wirusów grypy, mechanizm działania objawia się opóźnieniem uwalniania nowych wirusów z zaatakowanych komórek układu oddechowego. Znacząco zmniejszył rozprzestrzenianie się wirusa z ciała. Produkowane w postaci kapsułek i proszku do przygotowania zawiesiny do podawania doustnego. Tamiflu można przepisywać w leczeniu i zapobieganiu grypie nie tylko u dorosłych, ale także w leczeniu dzieci w wieku 1 roku i starszych. Czas trwania Tamiflu wynosi od 5 do 7 dni. Dawkowanie leku przepisuje lekarz.

Tamiflu

Tamiflu (Oseltamivir) jest szeroko stosowany w praktyce pediatrycznej.

Co roku zmniejsza się szczepienie populacji przeciwko wirusowi grypy, co prowadzi do ogólnej zapadalności w okresie jesienno-zimowym.

Lek Tamiflu wykazał skuteczność przeciwko wirusowi grypy. To standard opieki nad grypą.

Tamiflu występuje w postaci kapsułek, które są stosowane u dzieci powyżej 8 lat, które są w stanie połknąć wystarczająco dużą kapsułkę; a także w formie zawieszenia dla dzieci w wieku powyżej 12 miesięcy.

Wcześniej firma Roche (ROCHE) wypuściła Tamiflu jako saszetki z proszkiem do przygotowania postaci dawkowania. Ale analizując rynek farmaceutyczny, Rosh odmówił z niewyjaśnionych powodów ponownej rejestracji i wydania tego formularza.

Tamiflu to oryginalny lek, wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa i skuteczności potwierdzone badaniami klinicznymi, w tym kontrolowane placebo.

Ten lek jest mocno zakorzeniony w mojej praktyce. Podczas jego stosowania nie zaobserwowano żadnych skutków ubocznych, a intensywność objawów zmniejszyła się już drugiego dnia podawania.

Tamiflu jest lekiem z wyboru w leczeniu grypy u kobiet w ciąży

Lek Tamiflu (INN Oseltamivir) - jest numerem jeden wśród leków przeciwwirusowych w walce z wirusami grypy na całym świecie! Został zsyntetyzowany ponad 20 lat temu - w 1996 r. Powstał oseltamiwir - ale planowano go stosować do zwalczania zakażenia HIV. Jednak Oseltamavir nie wywarł pożądanego wpływu na HIV, ale okazał się bardzo skuteczny w zwalczaniu wirusów grypy. W 2005 r. Lek Tamiflu był najbardziej popularny w przypadku wirusa ptasiej grypy, aw 2009 r. Ponownie okazał się skuteczny w zwalczaniu wirusa świńskiej grypy.

Dzisiaj Tamiflu jest lekiem z wyboru w zapobieganiu i leczeniu grypy u kobiet w ciąży. Ten lek udowodnił swoją absolutną skuteczność i bezpieczeństwo. Stosowanie Tamiflu u kobiet w ciąży jest regulowane przez „Wytyczne dotyczące diagnozowania i leczenia grypy”, zatwierdzone przez Ministerstwo Zdrowia Federacji Rosyjskiej (ostatnio zmienione w 2016 r.).

Tamiflu można stosować w leczeniu łagodnej, umiarkowanej i ciężkiej grypy.

W mojej praktyce leczenia grypy u kobiet w ciąży nigdy nie zauważyłem rozwoju działań niepożądanych, lek jest dobrze tolerowany. Skuteczność terapii za pomocą Tamiflu można ocenić nawet po pierwszym dniu stosowania - kobiety odnotowują spadek osłabienia, ból mięśni, ból głowy, spadek temperatury do liczby podgorączkowej.

Dzięki terminowemu leczeniu preparatem Tamiflu nie spotkałem się z ciężkimi postaciami choroby od pierwszego dnia choroby.

Tamiflu

Formy wydania

Instrukcje Tamiflu

Tamiflu jest lekiem przeciwwirusowym. Jest wskazany w leczeniu grypy u pacjentów we wszystkich grupach wiekowych, z wyjątkiem dzieci w wieku poniżej 1 roku. Problem leczenia infekcji wirusowych, w tym grypa przez lata nie straciła na znaczeniu. Wnikając do komórek układu oddechowego, wirus grypy staje się praktycznie niewrażliwy na wpływ układu odpornościowego. W związku z tym do skutecznego leczenia grypy potrzebny jest lek, który selektywnie działałby na wirusy bez powodowania szkodliwego wpływu na same komórki. Innym czynnikiem komplikującym jest skłonność wirusa grypy do stałych mutacji, co znacznie komplikuje leczenie. Tworzenie inhibitorów neuraminidazy zapoczątkowało nową erę w terapii przeciw grypie. Enzym neurominidaza bierze udział w uwalnianiu cząstek wirusowych z zaatakowanej komórki, co prowadzi do zakażenia nowych komórek i eskalacji zakażenia. Inhibitory neuraminidazy selektywnie inaktywują ten enzym, który ogranicza uwalnianie wirusa z komórki i rozprzestrzenianie się procesu zakaźnego, zmniejsza odporność wirionów na szkodliwe działanie śluzu dróg oddechowych, hamuje wytwarzanie cytokin, co zapobiega rozwojowi stanu zapalnego. Przykładem takiego leku jest Tamiflu (oseltamivir). Ściśle mówiąc, oseltamiwir nie jest lekiem, ale jego poprzednik, który po spożyciu jest metabolizowany do „prawdziwego” karboksylanu oseltamiwiru.

Tamiflu hamuje wzrost i rozmnażanie wirusa, zmniejsza jego chorobotwórczość. Stosowanie Tamiflu jest wskazane w początkowej fazie leczenia w ciągu pierwszych kilku dni od wystąpienia objawów grypopodobnych. Lek ma również zapobiegać zakażeniom grypowym u pacjentów w różnym wieku po kontakcie z osobą zakażoną. Tamiflu wykazał skuteczność i korzystny profil bezpieczeństwa, co potwierdzono w kilku dużych badaniach klinicznych kontrolowanych placebo. U pacjentów pediatrycznych lek skraca czas powrotu do zdrowia o 1-2 dni. Tamiflu znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju powikłań dróg oddechowych, wymagających powołania leków przeciwbakteryjnych. Dzięki profilaktycznemu podawaniu leku częstość występowania grypy u osób narażonych na zakażonych osób zmniejszyła się o 92%. Ważne jest, aby zgodnie z informacjami dostępnymi do chwili obecnej, gdy Tamiflu był używany do celów profilaktycznych, nie było przypadków oporności wirusa na lek. Oseltamiwir jest dobrze wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Okres półtrwania leku wynosi około 8 godzin. Dostosowanie dawki u pacjentów w podeszłym wieku nie jest wymagane. Tamiflu jest przeciwwskazany dla osób z indywidualną nietolerancją na aktywne lub pomocnicze składniki leku.